“Het is de taak van de kunstenaar om de zon te scheppen, wanneer deze er niet is”
 
Cursisten van Beppie Lotterman exposeren in de bibliotheek van Oss.
Het afgelopen jaar heeft zij zich met haar cursisten verdiept in het thema ZON.
Voor dit thema is gekozen, omdat de zon blij en vrolijk maakt.
 
De zon is in de zomermaanden uitgebreid bestudeerd. Soms in de vroege ochtend, meestal in de late avond. Daarna in de herfst- en wintermaanden. Vooral werd er gekeken naar welke kleuren er zoal zijn te zien. Is er in de ochtend om de zon nu meer blauw en `s avonds meer rood te zien? En wat zijn de verschillen in kleur bij de verschillend jaargetijden. Het is leuk om tot de conclusie te komen dat de kleuren van een ondergaande zon in Cuba anders zijn dan in Nederland.
 
Over dit verschil in kleur zijn kleurenstudies gemaakt op papier.
Verder is er gewerkt met een aantal gedichten en liedjes met het thema de zon.
Een voorbeeld van Toon Hermans.
 
De Zon
Nu niet schreien
Meer Mireille
Niet meer grienen
Leontien
Laat maar gieten
Ma petite
Morgen schijnt de zon,
Misschien
 
Naar aanleiding van deze waarnemingen/gedichten/ liedjes is er geschilderd, eerst op papier, later op doek. De opdracht is: Schilder niet de zon, maar schilder de uitwerking van de zon. Tijdens het schilderen hebben we geluisterd naar vrolijke muziek over de zon.
 
Een ieder heeft vanuit zijn eigen visie gekeken naar het onderwerp ZON. Hierover is met elkaar uitgebreid gepraat, materiaal verzameld en daarna is er vooral heel veel geschilderd.
Uit dit intensief kunstzinnig proces zijn zeer persoonlijke schilderijen ontstaan die nu zijn te zien in de bibliotheek van Oss van 28 maart t/m 2 mei 2011.